Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ausztrál merino

2010.11.03

AUSZTRÁL MERINÓ

Tenyésztési cél:

Az Ausztráliából és Új-Zélandból - embrió és élô tenyészállat formájában - importált Finewoll típusú (finomgyapjas) populáció kialakítása és fenntartása; abból a célból, hogy azt nemesítô partnerként felhasználva javítsa a magyar merinó gyapjútermelését és a gyapjú minôségi mutatóit (színét, fürthosszúságát, finomságát, kiegyenlítettségét, tisztaságát).

A tisztavérû állomány fenntartása vonaltenyésztéssel és alkalmankénti import szaporító anyag (embrió, sperma) igénybevételével történik.

Fajtajelleg leírása:

Az anyajuh fejének koponyai része széles, arcorri része finoman elkeskenyedô. A kosok feje szélesebb, arcorri része kevésbé elkeskenyedô. Az anyajuhok suták. A kosok csigás szarvakat viselnek, vagy suták. A suta egyedek között gyakori a nem eléggé kifejlett másodlagos nemi jelleg. Az orrhát egyenes, a fülek közepesek, nem vastagok. A szemek nagyok és élénk tekintetûek, környéküket és az orrhátat rövid, fehér felszôrzet borítja, e testtájak gyapjúval benôttsége nem kívánatos. A homlokon és a pofákon éles gyapjúhatárral ér véget a színgyapjú.

A nyak középhosszú, mérsékelten izmolt, enyhén ráncos bôrrel fedett. Alsó középvonalában fodrozott, az ú.n. gallér nem kívánatos, de nem kizáró ok. A kosoknál gyakori az erôsebb ráncoltság és a nyakon elôforduló gallér. A mar, hát, és ágyék korrekt felsô vonalat képez és kellôen izmolt.

A far kissé lejtôs, nem keskeny. A szügy és mellkas a konstrukciónak megfelelôen mérsékelten keskeny, illetve lapos és mély. A has terjedelmes, feszes és hengeres. Kívánatos a has benôttsége éles gyapjúhatárral a tôgy elôtt. A lapocka, felkar, alkar illetve felcomb és alcomb mérsékelten izmoltak, a comb kissé nyurga. Lábtôtôl illetve csánktól lefelé a végtagok szárazak, erôsek. E testtáj benôttsége nem kívánatos. A kissé szûk végtagállástól eltekintve a lábszerkezet szabályos kellôen szilárd szervezetre utaló. Gyapjúja fehér színû, ezüst fényû. A gyapjú finomsága 16-24 m.

Törzskönyvbe kerülést kizáró ok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése

- általános küllemi és gyapjú hibák

- fajta standardtól eltérô gyapjúszál finomság

- durva vagy túlfinomult, laza szervezet

- erôs ráncoltság (testen, faron)

- pigment a bôr felületen, vagy a körmökön

- rosszindulatú gyapjúzsír

- sárga gyapjú.

Törzskönyvbe kerülés feltételei: nôivar hímivar

Életkor elsô elléskor, maximum (hó): 27 -

1 napra jutó báránykori testtömeg, minimum (g/nap): 170 200

Testtömeg éves korban, minimum (kg): 35 50

Nyíró tömeg éves korban, minimum (kg): 4.0 5.0

Tisztagyapjú éves korban, minimum (kg): 2.5 3.0

Fürtmagasság éves korban, minimum (cm): 8.0 10.0

Gyapjúfinomság, maximum (m): 24 24