Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


britt tejelő

2010.11.03

BRIT TEJELŐ

Tenyésztési cél:

A fajta tisztavérben való fenntartása, megôrizve a fajta származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. Olyan juh fajta biztosítása, amelyben a jó tej- és hústermelô képesség a kiváló szaporasággal is párosul. Vonaltenyésztéssel fenntartani a fajta genetikai varianciáját és szervezeti szilárdságát. Keresztezô partner biztosítása, jó báránynevelô képességû, nagyobb szaporaságú anyai populációk kialakításához.

A fajtajelleg leírása:

Középhosszú fej, enyhén domború vagy egyenes orrháttal, széles homlok, mindkét nemben szarvatlan. Fülek középhosszúak, oldalt felállók. Nyak közepesen hosszú, izmolt. Törzs széles, hengeres, közepesnél hosszabb. Mellkas széles, izmolt, a vastag lapockák miatt néha fûzöttnek látszik. A hát széles, az ágyék és a far közepes hosszúságú, jól izmolt. Szervezeti szilárdsága jó, csontozata finom, de fejlett. Testmérete közepesnél nagyobb.
A körmök, az arc és a nyálkahártyák gyengén, gyakran foltosan, pigmentáltak. Fej és lábak gyapjúval nem borítottak, a has benôttsége közepes. A gyapjú átlagos finomsága 30-40 m. A tôgy jól illesztett, mérete nagy, gépi fejésre alkalmas.

Törzskönyvbe kerülést kizáró ok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése
- általános küllemi hibák
- szarvaltság

Törzskönyvbe kerülés feltételei: nôivar hímivar

Életkor elsô elléskor, maximum (hó): 27 -
1 napra jutó báránykori testtömeg, minimum (g/nap): 25 30
Testtömeg éves korban, minimum (kg): 42 50
Tejtermelés elsô laktációban, minimum (lit.) 100 -