Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


cigája

2010.11.03

 

CIGÁJA

Tenyésztési cél:

Az ôshonos állománynál a cél a fajta genetikai képességeinek megôrzése illetve genetikai varianciájuk fenntartása a tejelô változatnál a tejtermelés, a szaporaság és a báránynevelô képesség javítása a cél, a szilárd szervezet és nagy ellenállóképesség megtartása mellett félintenzív tartási-takarmányozási feltételeknek megfelelô tejelô típus kialakítása, fenntartása.

A fajtajelleg leírása:

A fej középnagy, az anyáknál elég száraz és megnyúlt, a kosoknál aránylag rövidebb, szélesebb és durvább. A homlok domború, az orrhát az anyákon enyhén, a kosokon erôsen domború. Az anyák szarvtalanok, vagy sarló alakú szarvat viselnek, a kosok egy része szarvatlan, másik részük egy és fél körívet leíró erôs, csigás szarvat visel. Szürke a köröm valamint a szarvalt egyedek szarva is. A fejtetô enyhe átmenetet képez a homlok és a nyakél között. Az ajkak közepes finomságúak. A szemek nagyok, sötétek és igen élénkek. A fülek nagyok, hosszúak és kissé lefelé irányulóak. A nyak közepesen izmolt és ráncmentes, a vállak jó kötésûek, a mar közepesen széles és izmolt. A hát és ágyék egyenes, aránylag hosszú és közepesen izmolt. A törzs a fiatal korban jól táplált egyedeknél hosszú, mély és dongás. A has a kosoknál hengeres, anyáknál terjedelmesebb. A far enyhén lejtôs, közepes hosszúságú, szélességû, izmoltságú, sokszor csapott. Csontozata erôteljes. A tôgy jól fejlett. A végtagok aránylag hosszúak és mérsékelten izmoltak. A fej és a lábak feketék, sötétbarnák vagy barnák. A bôr tömör, rugalmas, enyhén pigmentált vagy hússzínû.
A száj nyálkahártyája és a nyelv palaszürke. A bunda fehér, fürtös szerkezetû, sok egyednél "tûzdelt" , vagyis a fehér bundában fekete szálak vannak. A bárányok színe homokszürke, sárgásbarna vagy sötétbarna, de rövidebb-hosszabb idô múlva mindegyik bundája kifehéredik. A bundában bélanyagos szálak találhatók, fôleg a durva bôrû testtájakon (far, comb). A bunda csak a nyakat és a törzset fedi. Lenyúlik lábtôig, illetve csánkig, gyakran azonban csak az alkar feléig, illetve az alcomb közepéig. Egyes egyedeknél a homlokra is ráterjed a gyapjú, és a has közepén is található, de nem jellemzôje a fajtának. A szôrzet színe a fejen és lábvégeken barna, barnásfekete, fekete. A kosok nyírótömege 5-6 kg, az anyáké 3-4 kg, 8-15 cm fürtmagassággal. A gyapjú finomsága 16-40 m.

Törzskönyvbe kerülést kizáró ok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése
- általános küllemi és gyapjú hibák
- világos vagy tarka fej és lábak
- durva felszôrök túlsúlya
- foltosság a bundában
- kosoknál nagyfokú tûzdeltség
- bôr bunda alatti felületének erôteljes pigmentáltsága

Törzskönyvbe kerülés feltételei: nôivar hímivar

Életkor elsô elléskor, maximum (hó): 36 -
1 napra jutó báránykori testtömeg, minimum (g/nap): 200 230
Testtömeg éves korban, minimum (kg): 35 50
A tejelô változatnál:
tejtermelés az elsô laktációban (kg) 100