Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


keletfríz

2010.11.03

KELETFRIZ

Tenyésztési cél:

A fajta tisztavérben történô fenntartása, megközelítve a fajta származási helye szerinti tenyésztési és termelési tulajdonságait. Tisztavérben vagy keresztezési partnerként felhasználva intenzív tejtermelô állományok elôállítása, szaporaság és növekedési erély egyidejû javítása mellett.
A fajta fenntartásához alkalmankénti import tenyészállat vagy szaporítóanyag igénybevétel szükséges, hogy ezzel biztosítva legyen a hazai állomány szelekciója. Cél az egyedek tejtermelô képességének növelése.

A fajtajelleg leírása:

Robosztus, nagy testû, tipikusan tejelô fajta. Élénk tekintetû egyenes, gyakrabban domború orrhátú finom fejû oldalt álló, nagy, szinte áttetszôen finom fülû. Gyapjút csak a nyakon és a törzsön növeszt. Az arci részen, lábakon és a hason ritkán nô gyapjú. A gyapjú átlagos finomsága 32-42 m. Lüszterfényû, tág ívelôdésû gyapjút növeszt. A bundában felszôrök nincsenek. A lábak hosszúak és vékonyak. Végtagok szikárak, izomszegények. A törzs és a hát hosszú, a mellkas mély, általában lapos. A far aránylag rövid és széles. A farka kb. 30 cm hosszú, gyapjú helyett apró fedôszôrökkel fedett. Mind a kosok, mind az anyák szarvatlanok. A tôgy erôsen fejlett és jó felfüggesztésû, arányos.
Színváltozatai :
Fehér: a gyapjú és a fedôszôrrel fedett testrészek fehérek. E változatnál hibát jelentenek a testen és a gyapjúban található színes foltok.
Fekete: a gyapjú és a fedôszôrrel fedett testrészek feketék.

Törzskönyvbe kerülést kizáró ok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése
- általános küllemi hibák
- fajtastandardtól eltérô gyapjújelleg
- szarv vagy szarvkezdemény
- gyapjúval fedett fej, láb, farok
- rövid, kicsi fül

Törzskönyvbe kerülés feltételei: nôivar hímivar

Életkor elsô elléskor, maximum (hó): 27 -
1 napra jutó báránykori testtömeg, minimum (g/nap): 200 250
Testtömeg éves korban, minimum (kg): 40 50
Tejtermelés elsô laktációban, minimum (kg) 100 -