Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


magyar merino:

2010.11.02

magyar merino:

MAGYAR MERINÓ

Tenyésztési cél:

A fajta vegyes (kettôs vagy hármas) hasznosítású. A fajta tenyésztése törzskönyvezése két típusban - fésûsmerinó, illetve húsmerinó - folyt. Tekintettel arra, hogy a típusok szétválasztása nehézkes, sok esetben nem is lehetséges, a jövôben csak a szabályzatban elôírt tenyésztettségû merinó alapfajtákat tartjuk nyílván külön fajta törzskönyvben, a többi merinó egyedet pedig a "Magyar merinó" törzskönyvében tartjuk nyílván.

Jelenleg és várhatóan a közeljövôben is fô haszonforrásnak a hústermelést kell tekinteni; elsôsorban a szaporaság és báránynevelô képesség javítása a cél, a fajta fenotípusos egységesítésével egyidôben.

A gyapjútermelésben a minôségi követelmény elsôdleges. A tenyésztésbôl (törzskönyvbôl) kizáró oknak tekintjük a 26 m-nél durvább gyapjút termelô egyedet.

 

A fajtajelleg leírás:

Az anyák feje középhosszú, a kosoké durvább, szélesebb. A homlok széles és kissé domború. A fej a szemvonaláig gyapjúval benôtt. Az anyák túlnyomó hányada szarvatlan, minimális része gomb vagy sarló alakú kisebb szarvat visel. Az anyák esetében a szarvatlanság nem kívánatos. A kosok szarvatlanok (suták), vagy szabályos csigás szarvúak. A szarvak és a körmök színe viasz-sárga. Az anyák orrháta egyenes, a kosoké enyhén domború.

A szemek élénkek, nagyok, a tekintet élénk. A fülek közepes nagyságúak. A nyak mérsékelten izmolt, középhosszú. Az anyák nyaka csak fodrozott, a kosoké legfeljebb két-három lebernyeget mutathat.

A váll jól kötött, a mar közepes hosszúságú és izmoltságú. Ugyanilyen a hát és az ágyék is. Fontos kívánalom, hogy a hát egyenes legyen. A fajtára jellemzô a mérsékelt dongásság az enyhén lejtôs közepes szélességû, aránylag rövidebb far, a közepes mélységû szügy. A kosok hasa hengeres, az anyáké terjedelmesebb. A tôgy arányos és közepes fejlettségû.

A végtagok közepes hosszúságúak és mérsékelten izmoltak.

A combok közepesen teltek. Az anyák csontozata finomabb és tömör, a kosoké durvább és erôteljesebb.

A bôr tömött, rugalmas, egész felületén pigment nélküli de a szemhéjon, ajkakon és füleken kisebb, élesen határolt foltok elôfordulhatnak.

A bunda fürtös szerkezetû. A fedôszôrök és gyapjúszálak színe fehér. A fejet rendszerint csak a homlokon és a rágóizmok tájékán a végtagokat elöl lábtôig, hátul csánkig fedi a gyapjú. A gyapjú finomsága 16-26 m.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

- törzskönyvbe kerülési paraméterek nem teljesülése

- általános illetve küllemi és gyapjú hibák

- füstös, egérszürke, sárgásbarna vagy barnásfekete elszínezôdés a fej bármely részén vagy a lábszárakon

- fekete vagy barnássárga szôrszálak, foltok a lábszáron, fekete illetve barna tûzöttség vagy folt a bundában.

Törzskönyvbe kerülés feltételei:

nôivar hímivar

Életkor elsô elléskor, maximum (hó): 27 -

1 napra jutó báránykori testtömeg, minimum (g/nap): 220 260

Testtömeg éves korban, minimum (kg): 40 55

Nyíró tömeg éves korban, minimum (kg): 4.0 6.0

Tisztagyapjú éves korban, minimum (kg): 1.8 3.0

Fürtmagasság éves korban, minimum (cm): 6.5 8.0

Gyapjúfinomság, maximum (m): 26 26