Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


racka

2010.11.03

RACKA

Tenyésztési cél:

Az ôshonos fajta genetikai képességének megôrzése, eredeti genetikai varianciájuk fenntartása. A fajtának jelenleg gazdasági haszna kevés, elsôsorban génmegôrzés céljából tartjuk fent.

A fajtajelleg leírása:

A fej törzshöz viszonyítva közepes nagyságú, általában az anyáknál száraz, finom, megnyúlt, kosoknál szélesebb, durvább. A fejtetô enyhe átmenetet képez a homlok és a nyakél között. A koponya elég széles, és az arci rész erôsen elkeskenyedô. Az arcél anyajuhokon megközelíti az egyenest, de a kosok finom félkosfejjel bírnak. A fülkagylók nyugalomban vízszintesen és oldalt tartott helyzetben vannak, figyeléskor kissé felfelé irányulóak. A fülkagylók általában közepes nagyságúak, de elôfordulnak kisebb (4-5 cm) fülû egyedek is.
A szarvak dugóhúzószerûen pödröttek, anyáknál rövidebbek és keskenyebbek, a kosoknál hosszabbak és durvábbak. Az anyajuhok szarvai "V" alakban felfelé állóak, a kosoké tágabb terpesztésû. A szarvak hossza anyáknál 30 cm, a kosoknál 50 cm átlagosan. A szarvak tengelye kosoknál 90-110, az anyáknál 50-60 fokos szöget zár be.
Az ajkak közepes finomságúak, a szemek közepes nagyságúak és élénkek. A fejtartás és a nyakállás tetszetôs, bátorságot, éberséget árul el. A nyak közepesen izmolt és ráncmentes. A törzs parlagi jellegû, a hát éles és keskeny, a mellkas mély, de kissé lapos bordázatú. A far enyhén lejtôs, közepes szélességû, hosszúságú és izmoltságú. A has kosoknál hengeres, anyáknál terjedelmesebb. A tôgy jól fejlett és csupasz. A lábak vékonyak, az inak acélosak, a csülkök szilárdak, a csontozat erôteljes.
Az izomzat ösztövér, de tömör. Farban némi túlnôttség mutatkozik. A vérmérséklet élénk, kissé ideges, ebbôl kifolyólag magatartása bizalmatlan. A test felépítése szabályos és tetszetôs, mozgása gyors, ügyes és harmonikus. A lábak hosszúak, a könyökizület magassága (Bieler pont) mindig jóval több a marmagasság felénél.
A bôr tömör, rugalmas. Gyapja durva, 12-200 m közötti.
A bunda tincses szerkezetû, "kevert gyapjú" csak a nyakat és a törzset fedi, a fej és a lábak rövid, fényes fedôszôrökkel borítottak. A has rendszerint csupasz, a bunda színe fehér vagy fekete.
A magyar rackajuh testtömegét tekintve közepes nagyságú a rackajuhok csoportjában.
Az anyák tömege 35-45 kg, a kosoké 55-75 kg.
Jellemzô, mint minden parlagi fajtára, hogy a hím ivarú egyedek jóval nagyobbak és kifejezettebb ivarjellegûek a nôivarú egyedeknél.
Általában évente egyszer elletik és ez tél végére, kora tavaszra esik. Ikerellések 5-15 % gyakorisággal fordulnak elô. Tejtermelése alapján a tejtermelô juhok közé sorolhatjuk, a bárányok elválasztása utáni idôszakban még 60 liter tejtermelésre képesek.
A marmagasság anyajuhoknál 66 cm, kosoknál 72 cm átlagosan. A törzshosszúság a marmagassághoz viszonyítva 112 %, az övméret 127 %, a szárkörméret 11 %.

Fehér színváltozat:

A pofa és a lábak szôre rövid, fényes barna színû (idôsebb korban a pofák kifakulnak), a gyapjú sárgásfehér színû. A bôr pigmentmentes. A szarvak viaszsárgák, a körmök sötétviasz-sárgák vagy sötétbarnák. A fehér színû kosoknál igen gyakran találkozunk olyan egyedekkel, amelyeknek szarvában egy-két sötét csík húzódik végig. Az ajak és a szájpadlás sötét árnyalatú rózsaszín, rajta elég gyakran pigmentfoltok is találhatók. A gyapjú tincses szerkezetû, hullámos lefutású, nyírás elôtt a "földig ér", a leghosszabb fürtök elérik vagy meg is haladják a 30 cm-t. A bárányok színe születéskor barnássárga, azaz a fej, a nyak, a lábak és a törzs elülsô része barna, a többi testtáj sárgásfehér, de elôfordul születéskor teljesen barna bárány is.

Fekete színváltozat:

A pofa és a lábak szôre rövid, és fényes fekete. A gyapjú egyaránt fekete. A bárányok születéskor fényes fekete színûek, a gyapjú rövid és igen göndör csomókar alkot, szépségben megközelíti a fekete színû karakul bárányokét. Nyár folyamán nap hatására elôfordul, hogy a szálvégek kivörösödnek. Idôsebb korban ôszülés (darusodás) következik be, amely a bundának szürke árnylatot ad. A szarvak és a körmök sötét palaszürkék vagy feketék. Az ajak, a szájpadlás és a nyelv sötétszürke (pigmentált). A gyapjú tincses szerkezetû és tágan ívelt, a fürtök hosszúsága azonban nem éri el a fehér színváltozatét.
Kisfokú tûzdeltség idôsebb korban a száj körül és lábakon megengedett.

Törzskönyvbe kerülést kizáró ok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése
- a fajtára jellemzôtôl eltérô általános küllemi és gyapjú hibák
- fehér színváltozat esetén a testen lévô sötét (fekete) foltok, a már fiatal korban világos vagy tarka pofa és lábak, a gyapjús láb, sötétszürke pofa és lábak, szarvatlanság vagy a fajtajelleg leírástól eltérô súlyos szarvhibák
- fekete színváltozat esetén fehér folt a testen, fejen vagy a farok végén, a már fiatal korban (3 év fölött) fellépô darusodás, a karakul jellegû, lapos és nagyobb szôr csigák a bárány prémjén, szarvatlanság vagy a fajtajelleg leírástól eltérô súlyosabb szarvhibák.

Törzskönyvbe kerülés feltételei: nôivar hímivar

Életkor elsô elléskor, maximum (hó): 36 -
1 napra jutó báránykori testtömeg, minimum (g/nap): 180 200
Testtömeg éves korban, minimum (kg): 28 35
Nyíró tömeg éves korban, minimum (kg): 2.0 3.0
Fürtmagasság éves korban, minimum (cm): 15 20