Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szapora merinó

2010.11.03

SZAPORA MERINÓ

Tenyésztési cél:

A fajta nemesítésének célja a magyar merinónál kisebb tömegû, szaporább, lassúbb fejlôdési eréllyel rendelkezô merinó típusú FecB génhordozó egyedek tenyésztése, szaporítása, mely fajtatisztán és keresztezési paramétereket felhasználva is gazdaságos tenyésztést eredményez. A jerkék másfél, két éves korban váljanak tenyészéretté, 7-9 havonként újra ellethetôk többnyire kettôt, ritkábban egyet, hármat vagy többet ellôk. Az anyák a negyedik, ötödik elléskor érjék el a kifejlettkori testtömeget. A kosok egy, másfél éves korban tenyésztésbe vehetôk, 4-5 éves korra pedig elérik a kifejlett korra jellemzô testtömeget.

A fajtajelleg leírása:

A magyar merinónál kisebb tömegû, FecB gént hordozó merinó fajta, külleme a magyar merinóhoz hasonló, mivel a Booroola merinó felhasználásával a hazai merinó állományokon kerül kitenyésztésre.

A fej arci része és a lábvégek benôttsége nem jellemzô, az arci rész megnyúltabb, miként a csontozata is finomabb. Az anyák suták, de gyakori a csökevényes és sarló szarvalakulás is. A kosok csigás szarvúak, ritkábban csökevényes szarvúak, sutaság igen ritka. A mellkas mély, a hát gyakran rövid, elôremélyedt. A bôr a testen apró ráncokat, a nyakon nagy redôket képez. Gyakori a rövid törzs, csapott far, hibás „X" lábállás. Az arci részen és a lábvégeken gyakoriak a pigmentfoltok, a körmökön is elôfordulhat a pigmentáltság.

A tôgy fejlett, mirigyes tapintású, a tôgybimbók közepes méretûek, szabályos illesztésûek.

A bunda zárt, hosszú fürtû finom, kiegyenlített, kevés jól oldódó gyapjúzsírt tartalmaz, ezért fehér színû. A gyapjú finomsága 16-26 m.

Törzskönyvbe kerülést kizáró ok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesülése

- általános küllemi (kivétel X lábállás) és gyapjú hibák

- gyapjúval fedett részeken színes foltok, tûzöttség, rövid gyapjú

- sárga gyapjúzsír.

Törzskönyvbe kerülés feltételei: nôivar hímivar

Életkor elsô elléskor, maximum (hó): 27 -

1 napra jutó báránykori testtömeg, minimum (g/nap): 180 220

Testtömeg éves korban, minimum (kg): 35 45

Nyíró tömeg éves korban, minimum (kg): 3.0 4.0

Tisztagyapjú éves korban, minimum (kg): 1.5 2.0

Fürtmagasság éves korban, minimum (cm): 7.0 8.0

Gyapjúfinomság, maximum (m): 26 26